19/05/2017 10:15 346

Суддівська екзотика. Розбір нетипових порушень правил

Коментар Мирослава Ступара відносно нетипових порушень правил.

Суддівська робота прагматична і прямолінійна – свисти і фіксуй порушення правил, коли такі мають місце. Проте і у цій роботі бувають тонкості, буває екзотика. Іноді футбол висуває арбітрам такі завдання, з якими впоратися без глибокого і досконалого знання Правил неможливо. І далеко не завжди такі завдання виникають перед арбітрів елітного, топового рівня.

У нашому суддівському лікнепі – два приклади: з другого дивізіону чемпіонату Португалії та з англійської Прем'єр-Ліги. Відбулися нетипові порушення Правил, які змусили арбітрів проявити глибину своїх знань. Коментує експерт, екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар.

Ситуація 1. Запасний гравець «Спортінга-Б» в межах штрафного майданчика вийшов на поле і зупинив м'яча ногою та рукою. Арбітр призначив пенальті.


Мирослав Ступар. Про помилку судді в цьому епізоді стверджують ті, хто не знає про зміни в Правилах, які відбулися у минулому році. Тут якраз навпаки: видно, що португальський арбітр добре знає Правила і діяв згідно з ними.

В старому тексті Правил сказано: «Якщо запасний або замінений гравець виходить на поле без дозволу арбітра, арбітр зупиняє гру і гра поновлюється вільним ударом». У новому ж тексті Правил зазначається: «Якщо гра зупинена через порушення правил запасним або заміненим гравцем, то гра поновлюється штрафним чи одинадцятиметровим ударом». Штрафним – якщо це відбулося за межами штрафної зони. Оскільки у нашому випадку запасний гравець увійшов в гру у штрафному майданчику, то після зупинки гра відновлюється одинадцятиметровим ударом. Все справедливо.

Чому ж у Правилах відбулися подібні зміни? Бо все більш серйозною стає проблема, коли запасні гравці або офіційні особи клубу вибігають на поле і втручаються у гру, заважаючи суперникові. Це очевидна несправедливість, тому призначення штрафного чи одинадцятиметрового є більше адекватним покаранням у таких ситуаціях.

Але, вважаю, подібне правило треба вдосконалити, розробивши різні його модифікації в залежності від ситуацій. Наприклад, якщо запасний гравець перешкодив виходу один на один – то це карається одинадцятиметровим, якщо ж перешкода незначна, як у нашому випадку, тоді покарання може бути менш суворим.

Ситуація 2. Ріяд Марез під час пробиття пенальті здійснив два дотики до м'яча – однією ногою, а потім іншою. Арбітр гол не зарахував, призначивши вільний удар в бік воріт «Лестера», за який виступає Марез.

Мирослав Ступар. Тут все цілком справедливо – подвійний дотик до м'яча під час пробиття одинадцятиметрового. Подвійний дотик не допускається не лише під час пенальті, але й під час штрафного, вільного чи початкового ударів. Це Правило не нове, арбітри про нього знають.

Loading...
Для того, щоб залишати коментарі, потрібно увійти на сайт або зареєструватися
| Реєстрація
Показати більше