08/08/2018 16:54 2656

Мирослав Ступар: «Арбітр помилився, призначивши пенальті в ворота «Динамо»

Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар розібрав суперечливі моменти матчу третього раунду Ліги чемпіонів між празькою «Славією» і київським «Динамо».

«Коли кияни забивали гол в ворота «Славії», то на полі було два м'ячі. Однак другий м'яч потрапив в поле тоді, коли відбувалася атака «Динамо», і він не був перешкодою для однієї чи іншої команди. Кияни вибили другий м'яч за межі поля, і атака продовжилася. Сидорчук віддав хорошу передачу на Вербича, який знаходився в правильному положенні, і асистент дуже добре розібрався, хоча він не зовсім був на одній лінії з передостаннім гравцем. Однак він чітко бачив, що захисник «Славії» на кілька сантиметрів все-таки був ближче до лінії воріт, ніж Вербич. Боковий арбітр в цій ситуації розібрався, і м'яч був забитий за правилами.

Що стосується забитого м'яча «Славією», то вже виникають питання. Але не можна сказати однозначно, що це був легкий момент і арбітр помилився тому, що він цього хотів. Є питання до керівників УЄФА, які на матчах вищого рівня європейських клубних команд, чомусь не застосовують відеосистему VAR. Якби вона була, то дала б можливість розібратися арбітру в такому складному епізоді. Скупчення гравців у штрафному майданчику киян не давало можливості правильно розібратися в цьому моменті, чітко його побачити, зафіксувати, зробити правильний аналіз. Хоча суддя і знаходився не так далеко. Арбітр прийняв рішення призначити пенальті у ворота «Динамо», але мені здалося, що це сталося під тиском гравців суперника, трибун і того моменту, коли нападник «Славії» намагався пробити по м'ячу. Кендзьора в хорошому підкаті-шпагаті цей м'яч заблокував. Ми бачили, що удар стався, але через блокування захисника «Динамо», м'яч не полетів куди хотів нападник «Славії» та Морозюк його вибив за межі поля. Цей момент непростий, але якщо в ньому розібратися, то говорити, що Кендзьора порушив правила - немає підстав. Був чітко заблокований м'яч. Нападаючий «Славії» пробив і було видно, що нога пішла вгору, після чого він впав і схопився за праву ногу. Йому здалося, що сфолив Кендзьора, але дотику захисника киян не було. Поляк отримав жовту картку і арбітр призначив 11-метровий удар, помилившись.

Однак не варто звинувачувати арбітра в якийсь упередженості. В цілому він добре справлявся зі своєю роботою на полі. Так, були певні недоліки. Наприклад, коли Бурду вдарили ліктем, або коли Циганкова пару раз били по ногах, але дисциплінарні санкції, ведення, контроль гри Крейг Поусон здійснював на належному рівні. Хоча такий ключовий момент з пенальті... Суддю можна зрозуміти, адже господарі програвали, йшла остання хвилина компенсованого часу і він не бачив чітко епізод. І підказати арбітру було нікому. Тому і сталася така ситуація, яка привела до призначення 11-метрового у ворота «Динамо».

До речі, правила говорять, що всі гравці до удару по м'ячу футболіста, який виконує пенальті, не мають права входити в штрафний майданчик. Але ми бачили, що половина гравців однієї і іншої команди майже були вже у 11-метрової позначки, коли стався удар. Тут теж є питання до арбітра. Звичайно, якщо таке сталося, то треба перебити пенальті. Однак рідко хто з арбітрів так робить, тому що в такому випадку було б нагнітання і емоції. 1:1 - на зразок і результат для «Динамо» задовільний, але 1:0 на їхню користь було б краще. У такому випадку було б легше в матчі-відповіді», - сказав Ступар.
Читайте першими новини про Динамо на каналі 1927 у Telegram
Loading...
Для того, щоб залишати коментарі, потрібно увійти на сайт або зареєструватися
| Реєстрація
Показати більше