На Євро-2016 українській збірній буде готувати шеф-кухар Любомир Тошіч, який зарекомендував себе, працюючи в «Дніпрі». Запрошення в національну команду іноземця - крок відповідальний, але не сенсаційний, - відзначає журналіст «СЕ».
Адже футболістам потрібно харчуватися по вищому розряду, а хто їм зможе забезпечити це - не так вже й важливо. Не вимагаємо ми від збірної, щоб вона грала в екіпіровці, виготовленій українськими виробниками, а не провідними світовими компаніями.
Про те, на що готові йти заради правильного харчування футбольні клуби та збірні, а також наскільки важливий часом цей аспект питання і піде мова.
ПРИВІТ УЧАСНИКАМ ЗМАГАНЬ
Напередодні останнього на даний момент мундіалю бразильські журналісти дізналися, чим будуть пригощати учасників чемпіонату світу. Більшість команд намагалися включати в свій раціон продукти, характерні для національної кухні країн, які вони представляли. Але якщо паста для італійців, мате для уругвайців і 12 видів соусу на основі перцю у мексиканців більш-менш прогнозований вибір, то деякі запити дивували.
Так, нігерійці категорично відмовлялися від страв зі свинини, а також м'яса слонів і ведмедів. Греки вирішили скуштувати місцеві борошняні страви, а іранці попросили сховати від поглядів футболістів автомат з пивом на базі, де зупинилася команда. Але навіть на цьому тлі камерунці, які харчувалися їжею з «Макдональдса», неприємно дивували. А єдиною збірною, у якої в необхідному меню були супи, була російська.
ВЕНГЕР ПРОТИ ФАСТ-ФУДУ
На клубному рівні у кожного тренера свої переваги, проте ситуацію, подібну тієї, з якою зіткнувся Арсен Венгер, коли тільки прийшов в «Арсенал», зараз складно уявити. Гаразд, більшість лідерів команди на чолі з капітаном Тоні Адамсом було не проти відзначити перемогу в матчі походом в паб - це, зрештою, в традиціях англійського футболу.
Але ж і харчування гравців не було організовано в принципі. «Каноніри» могли перед грою замовити на базу «фіш енд чіпс», заїдаючи це все шкідливими соусами і запиваючи «колою». Сам Венгер згадував характерний випадок: «Коли я прийшов у команду, наш перший виїзд був у Блекберн. Пам'ятаю, всі гравці сиділи на задніх сидіннях автобуса і скандували: «Даєш наш «Марс»! Даєш наш «Марс»!» Їм до мене ці шоколадки перед кожною грою видавали, а я традицію скасував».
СОЛОДКЕ СЛОВО «ТАБУ»
Втім, проблемні страви, на думку тренерів, які працювали в Британії, були й пізніше, і не тільки в «Арсеналі». Паоло ді Каніо, ставши тренером «Сандерленда», позбавився від кетчупу та майонезу, що були в ходу за його попередника Мартіна О Нілі. Джованні Траппатоні виключив з меню збірної Ірландії всі страви, в яких були гриби. Поль Ле Гуен у час перебування тренером «Рейнджерс» забороняв гравцям вживати закуски «Monster Munch». Однак важливо ще й підкріплювати вимоги результатом: гравці «Манчестер Юнайтед» недолюблювали Девіда Мойеса якраз за заборону картоплі фрі та «фіш енд чіпс». Так-так, за Фергюсона ці страви були цілком собі в ходу, хоч офіційно і не заохочувалися. Воістину шотландець був повним антиподом Венгера не тільки на футбольному полі.
БІЛА СМЕРТЬ
Втім, найяскравіший скандал у світі англійського футболу і їжі стався зовсім не через суперечки щодо тієї чи іншої страви. У квітні минулого року кухар «Астон Вілли» був засуджений до 4 років позбавлення волі за торгівлю героїном. Португалець Антоніо Вентура з юності заробляв на двох теренах, причому в «Астон Віллі», де на момент арешту пробув 9 років, отримував помітно менше, ніж на своїй незаконній стезі. В результаті «вілланам» довелося шукати нового кухаря. У цьому сезоні команда впевнено йде до першого в історії вильоту з Прем'єр-ліги. Збіг?
НАЙКРАЩИЙ КУХАР В «МІСТІ»
Важливість кухаря розуміють і суперники київського «Динамо» по Лізі чемпіонів. «Манчестер Сіті» у 2013 році уклав контракт з провідним ведучим кулінарних телешоу Джеймі Олівером, який вважається чи не найвідомішим кухарем світу. Згідно 5-річного контракту в дні ігор на домашньому стадіоні, Олівер та його команда помічників будуть відповідати за всі страви, які будуть продаватися на території стадіону. Кухар помітно змінив меню команди, а страви, які продають уболівальникам «Сіті», стали більш здоровими в гастрономічному відношенні. Це залишилося перевірити тим, хто вирушить на «Еттіхад Стедіум».
СЛОВО ЗЛАТАНА
У сучасному футболі про харчування футболістів дбають вже не тільки керівники клубів і тренери команд, але й зірки. Часом це призводить до таких конфліктів, як трапився зі Златаном Ібрагімовичем в «ПСЖ». Харизматичний швед ніколи не соромився проявляти своє невдоволення з будь-якого приводу. Ось, в якийсь момент і висловився, що страви, які подають гравцям паризького суперклубу, надто вже прісні й одноманітні, що нікуди не годиться, особливо як для міста, що славиться найвишуканішою в світі кухнею. Підсумок вийшов трохи передбачуваним: «ПСЖ» звільнив двох кухарів, які відповідали за меню в клубі, і найняв нових. З тієї пори Златан мовчав хоча б з цього приводу.
ЛАЗАНЬЯ ЦІНОЮ В ЛІГУ ЧЕМПІОНІВ
Найгучніший скандал з неправильною їжею трапився майже десять років тому. В кінці сезону-2005/06 «Тоттенхем» претендував на місце в Лізі чемпіонів. Для потрапляння в головний клубний турнір світового футболу треба було обігравати посередній «Вест Хем». Однак у підсумку у ряду ключових гравців команди перед матчем розболівся живіт через те, що на обіді в ресторані готелю вони з'їли лазанью. «Шпори» без декількох ключових гравців програли «Вест Хему», втративши, як потім підрахували, мінімум 14 мільйонів фунтів за участь і продаж телеправ на ігри Ліги чемпіонів. А вболівальники «Арсеналу», який у підсумку і став 4-м, випередивши найлютіших ворогів, наступного дербі принесли сотні шматочків лазаньї.
ІСПАНСЬКІ ВИНА
На чемпіонаті світу 1998 року збірна Іспанії вважалася одним з головних фаворитів. Потужний склад, де блищали молоді Рауль, Морієнтес, Герреро, досвідчені Йерро і Луїс Енріке, здавався вірним претендентом якщо не на перемогу, то хоча б на місце в півфіналі. На жаль, для вболівальників «фурії рохи», здійснити мрії про виграш їхні улюбленці змогли лише 12-ма роками пізніше, а того разу навіть не вийшли з групи.
За промах збірної вже після турніру звунуватили неправильно складене меню, точніше, його алкогольну складову. Кухар команди Хав'єр Абрісу привіз у Францію 360 пляшок червоного вина, 240 - білого і 1000 пляшок пива. Після поразки в першому турі від Нігерії команда зібралася в готелі, де випила кілька десятків пляшок вина, піднімаючи келихи з тостами, щоб далі було краще. Далі була нульова нічия з Парагваєм і фактична втрата шансів на вихід далі. Тренер команди Клементе виправдовувався, кажучи, що довіряв підопічним і взагалі для справжнього іспанця кілька склянок вина - норма життя.
АФРИКАНСЬКИЙ ПОРОШОК І ЗБІРНА УКРАЇНИ
Була можливість
упустити шанс свого життя через їжу і в українських футболістів. Збірна, оселившись на чемпіонаті світу-2006 в одному з готелів Кельна, розраховувала на те, що в раціоні буде картопля. Представники ресторану, зрозуміло, запевнили, що жодних проблем з цим не буде, але після того, як представники української делегації перевірили кухню, то впали в транс. Виявилося, що картопля з порошку, а кулінарів нічого не бентежило, оскільки до того в готелі жила одна з африканських збірних і їла страви з порошку без претензій. У підсумку, після невеликого скандалу картоплю підготували нормальну, а команда Олега Блохіна вийшла до чвертьфіналу турніру в Німеччині - далі, ніж будь-яка з африканських команд.Залишається завершити словами все того ж Арсена Венгера: «Їжа - як бензин: якщо заллєш не той, машина не поїде так швидко, як могла б».
Складно не погодитися з французом.