Пенальті у ворота «Колоса» – дискусійний. То чи постраждала «Десна» від суддівства?

Футбол України 29 Листопада, 22:20 1171
Пенальті у ворота «Колоса» – дискусійний. То чи постраждала «Десна» від суддівства?
«Колос» - «Десна» 1:1. Суддівський аналіз матчу.

Посмак матчу «Десна» - «Колос» – гіркуватий. Немає підстав говорити про провал суддівської бригади. Аж ніяк – Романов та компанія судили відповідно до приписів Правил та проколу використання VAR-системи. Інша річ, що це суддівство показало, якими недосконалими є ці приписи та протоколи.

Були зіпсовані динаміка, процес суперництва, дух гри. А все тому, що важливішими в цьому матчі були технології, а не люди, які ними керують.

Романов судив формально за буквою правил. Перший призначений пенальті (у ворота «Десни»), як пояснив UA-Футбол експерт Мирослав Ступар, справедливий. А ось одинадцятиметровий у ворота «Колоса» – дискусійний.

- Є рекомендації ФІФА і про них знають наші арбітри, бо колись їх пояснював Коліна. Якщо м'яч йде від воріт і потрапляє гравцю в руку, то це не є підстава для призначення пенальті. Крім того, в цьому випадку не футболіст торкнувся рукою м'яча, а м'яч торкнувся руки після гри воротаря. У правилах так і сказано, що пенальті не варто призначати, коли м'яч знаходить руку гравця після контакту з головою, ногою чи тулубом іншого гравця, який перебував поруч.
Єдина зачіпка на користь пенальті в цій ситуації – це те, що рука футболіста «Колоса», в яку влучив м'яч, була піднята вище горизонталі плеча, - сказав Мирослав Іванович.

Що стосується скасованого голу Юхима Коноплі, то Романов вчинив за буквою правил. Переглянувши повтор і побачивши гру рукою у виконанні Імерекова, арбітр не мав права зараховувати таке взяття воріт.

Експерт звернув увагу на інший момент – коли наприкінці матчу Селезньов впав у штрафному майданчику «Десни», а Романов переглядав відео.

- Романов неправильно розсудив ситуацію з падінням Селезньова. Він спершу не звернув на це увагу, а потім лише вислухав інформацію від ВАР-арбітра Копієвського про те, що порушення правил не було. Але чому тоді не було вжитих Романовим заходів щодо симуляції Селезньова?
А пізніше арбітр в полі взагалі безпідставно вилучив Імерекова. Захисник «Десни» просто поставив руку Селезньову на плече, а той симулював падіння, корчився від болю, тримаючись за обличчя руками, й випросив для опонента другу жовту карточку. Банально «купив» арбітра. Романов повинен був покарати Селезньова за симуляцію ще в моменті з падінням в штрафному майданчику «Десни». Тоді, можливо, не було б і вилучення Імерекова, - сказав Ступар.