Мирослав Ступар: «Очевидно, що на Циганкові було порушення правил»

Збірна України 10 Вересня, 12:01 1145
Мирослав Ступар: «Очевидно, що на Циганкові було порушення правил»
Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар розібрав суперечливий момент, який стався у матчі 2-го туру Ліги націй між збірними України та Словаччини.

- На 79-й хвилині арбітр прийняв рішення призначити 11-метровий удар у ворота збірної Словаччини за фол проти Циганкова. Вчора було багато дискусій у футбольних передачах щодо цього епізоду. Деякі експерти вважають, що пенальті не було.

Коли я дивився пряму трансляцію матчу Україна - Словаччина, то у мене теж виник сумнів, незважаючи на два повтори. Всі дивилися на боротьбу між Циганковим і Шкриньяром, де знаходилися рука захисника словаків і Віктора.

Порушення відбулося не в силу того, що Шкриньяр рукою притримав Циганкова і він через те впав на газон, домальовуючи, як сказав коментатор. Абсолютно ні! Я включив спеціальну програму VideoReDo, яка дозволяє покроково подивитися, що насправді відбулося.

Циганков тільки-но вийшов на заміну, отримав м’яч на лівому фланзі, зіграв в дотик з Яремчуком, той віддав своєчасний пас на Зінченко. Олександр миттєво відпасував вліво на Циганкова, який звільнився від опіки. Віктор, не оброблюючи м’яч, в один дотик прокинув його повз Шкриньяра зліва, а сам намагався обійти словацького захисника на швидкості справа. Проте, 14 номер збірної Словаччини на опорній нозі невдало розвернувся, тобто втратив хорошу точку опори, і виставив руку, як бар’єр. Проте цього було недостатно, щоб Циганков завалився на газон.

Хоч Віктор мчав на швидкості, але збоку словака не було серйозної затримки за футболку. Рука була, як бар’єр, що теж не дозволяється. Якби відбулася боротьба плече в плече, то питань не було б. Але ж Шкриньяр втратив точку опори і від того, що він намагався втриматися і не впасти, вирвав шматок дренажу із футбольного поля. Далі його права нога пішла в бік і потрапила в лівий гомілкостоп Циганкова. В результаті чого, Віктор завалився на газон. Арбітр знаходився у прекрасній позиції і добре бачив рух ногою словацького захисника. Це було не так видно з тих повторів, що нам показали.

Можна багато дискутувати, але якщо чітко розібратися і подивитися цей момент по стоп-кадрам, то очевидно, що на Циганкові було порушення правил. Суддя справедливо призначив 11-метровий у ворота збірної Словаччини.